Istoria Angus

Rasa Aberdeen Angus în lume

Rasa Aberdeen Angus își are originea în nord-estul Scoţiei din bovinele indigene Aberdeen Angus. Fondatorul rasei este considerat Hugh Watson care a a folosit consangvinizarea și selecția strictă pentru producția de carne, selectând animalele cu robă neagră, fătări ușoare, greutate mică la naștere a vițeilor. Herdbookul rasei din anul 1862, s-a răspândit în multe ţări europene, dar mai ales pe continentul american (SUA, Canada,Brazilia, Argentina).

 

Este rasa reprezentativă pentru bovinele de carne engleze, fiind creată în nordul Scoţiei, provine din vechile populaţii de taurine acheratos încrucişate cu taurine de origine scandinavă cu şi fără coarne, care au pătruns în zonă prin secolul al XIV-lea. La începutul secolului al XVII-lea, rasa a fost infuzată şi cu alte rase (Galloway, Shorthorn, Ayrshire şi Guersey). Ameliorarea şi consolidarea rasei s-a conturat la finele secolului al XVIII-lea.

Rasei Angus îi este rezervată cea mai puternică ascensiune cunoscută vreodată unei rase de vite.

 

Rasa Aberdeen Angus în România

În România rasa Angus a apărut în perioada anilor 1958-1961 şi a fost folosită la încrucişări industriale cu vaci slab productive din rasele locale în vederea obţinerii de hibrizi cu aptitudini bune pentru producţia de carne. În anii următori au avut loc importuri de tauri Angus folosiți în hibridizări și transfer de embrioni în vederea obținerii de material seminal congelat și metisare cu rasele existente în România. Până în anul 2008 existau puține nuclee de bovine de carne din rasa Angus, această rasă nefiind cunoscută decât în grupuri restrânse, nefiind folosită prea des la încrucișări cu rasele autohtone. La sfârșitul anului 2008 a avut loc primul import masiv de bovine Angus din Germania 120 de juningi gestante au ajuns la o fermă pe lângă Sibiu, acest nucleu dezvoltându-se continuu prin importuri și viței proprii ajungând în ziua de azi la un efectiv de peste 3000 de bovine, fiind astfel cea mai mare ferma de reproducție de bovine de carne din România. Începând cu anul 2010 a început comunicarea privind avantajele acestei rase și tot mai mulți fermieri români au optat pentru un astfel de business astfel la sfărșitul anului 2013 se înregistrau peste 100 de fermieri Angus cu un efectiv de peste 5000 de bovine.