Caracteristicile și conformația rasei

Caractere selecționate

Bovine Angus sunt în mod natural selecționate și datorită acestui lucru își transmit caracterele lor mai departe generațiilor viitoare chiar și altor rase cu care sunt încrucișate. Efectele nedorite cum sunt coarnele vitelor pot fi evitate prin utilizarea rasei Angus.

 

Rezistență

Creșterea rasei Angus este practicată într-o mare măsură în Vest și Nord-Vest, datorită calităților sale de rezistență și de capacitatea de a se dezvolta în condiții de pășunat mai puțin favorabile, fiind recunoscută pentru acest lucru. Rasa este bine adaptată la extreme de mediu și pot fi ținute afară fără probleme.

 

Trăsături Materne

Rasa Angus este renumită pentru fătări ușoare cu o producție foarte bună de lapte și prezintă un procent ridicat de natalitate și fertilitate, producând viței care cântăresc cel puțin 50% din greutatea corporală a vacii la o vârstă de 205 zile. Rasa Angus este precoce, vârsta la prima montă este 14-15 luni (min 350 kg.), fiind o rasă prolifică, fătând 1 vițel pe an, cu o perioadă de gestație de 9 luni.

 

Viteză rapidă de creștere

Vițeii Angus cresc rapid, ajungând devreme la o greutate de sacrificare cu o carne de calitate, recunoscută atât în gastronomia de vârf. Vacile Angus au o capacitate excelentă pentru producția de lapte pentru viței, iar adăugând la aceasta ușurința lor de fătare și rata ridicată de fertilitate, le face să fie vaci foarte economice. Spor mediu zilnic ridicat doar din iarba de pe păsune, aceasta ajungând chiar și la 1000-1300g.

 

Temperament docil

Temperamentul calm care îl au în mod natural este foarte important pentru fermieri, ușurința modului în care se poate lucra cu aceste animale te ajută să economisești timp și bani. Vacile liniștite valorifică mai bine hrana, chiar și gustul cărnii la vacile liniștite va fi de asemenea unul mult mai bun.

 

Calitatea carcasei și a cărnii

Carnea Angus, în topul alegerilor făcute de consumatori este o carne marmorată și perselată de calitate superioară. Randamentul de abatorizare este de peste 60%, iar la tineretul foarte bine îngrăşat între 67 – 72%, cu raportul de carne – oase mai mare de 5:1. Angus afișează calitățile ale carcasei superioare, cu un procent ridicat de carne macră, grăsime și oase. Sferturile posterioare bine dezvoltate produc carne de calitate foarte bună – marmorată, acoperită moderat cu grăsime, care dă savoare și suculență cărnii atunci când este gătită. Țesuturile fine obținute din marmorarea musculară, asigură suculență și aromă atunci când sunt gătite. Este vorba despre acele caracteristici care fac din carnea de Angus să fie prima alegere a bucătarilor din restaurante și gastronomia din întreaga lume.

 

Eficacitate

Rasa Angus are capacitatea de finisare doar prin intermediul pășunatului fără a necesita nutrețuri concentrate, producând mai multă carne din pășune decât oricare altă rasă convențională. Această rasă produce mai puține daune pășunii decât oricare altă rasă.

 

Aspectul exterior

 • Rasa Angus are o conformație proporționat dezvoltată pentru fiecare nivel de vârstă, cu o distribuție a greutății echilibrată pe toate cele patru picioare cu lungimi, lărgimi și adâncimi adecvate;

 • Coarnele lipsesc cu desăvârșire fiind o caracteristică a rasei;

 • Capul este mic, expresiv, lipsit de coarne, iar gâtul este scurt şi adânc;

 • Aspectul exterior general este specific tipului morfologic de carne, armonios, cu însuşiri pentru producţia de carne impresionante;

 • Constituţie fină-robustă;

 • Linia superioară a trunchiului este dreaptă şi orizontală;

 • Pieptul larg şi proeminent, toracele adânc, crupa pătrată şi fesa convexă, mult coborâtă;

 • Trunchi voluminos şi cilindric, lung, foarte larg şi adânc;

 • Extremităţile reduse cu osatura fină şi cu aplomburi largi, cu membre scurte, solide;

 • Taurii adulți au o greutate cuprinsă între 1000 și 1300 kg;

 • Vacile adulte au o greutate de 550-700 kg;

 

Textura pielii

Grosimea pielii este moderată și cu o elasticitate bună iar părul are o acoperire moale și netedă, în diferite cantități în funcție de sezon.

 

Culoare

Bovinele Angus sunt de culoare negră sau roșie. O mică pată de culoare albă nu le descalifică dar aceasta nu trebuie să se extindă mai mult de zona buricului. Semnele de naștere fac parte din patrimoniul trăsăturilor rasei și sunt permise doar dacă pielea de bază este pigmentată.

 

Prezintă cel mai bun echilibru

Fără nici o îndoială rasa Angus prezintă cele mai bune caractere. Cu trăsături de fătare ușoară, maturitate timpurie, fertilitate mare, temperament liniștit, rata de creștere optimă și eficientă, producerea de carcase de calitate, și capacitatea de maturizare sexuală rapidă(precocitate), nu este de mirare că rasa Angus, este rasa cea mai căutată atât pentru genetică cât și pentru turmele comerciale .