Istoria Aberdeen Angus

Rasa Aberdeen Angus la nivel mondial

Istoricii consideră că bovinele fără coarne au existat în Scoţia, înainte de a fi menţionate în scrieri, imagini ale acestora regăsindu-se și în sculpturi preistorice din comitatele Aberdeen şi Angus. Această rasă s-a format drept urmare a ameliorării vitelor locale, având ca prim scop culoarea neagră și producția de carne. De-a lungul istoriei sale, rasa Aberdeen Angus a fost infuzată cu alte rase precum Galloway, Shorthorn, Ayrshire și Guernsey.

Rasa de taurine Aberdeen Angus a fost ameliorată și consolidată la finele secolului XVIII. Cele patru comitate unde au fost crescute iniţial taurinele din rasa Aberdeen Angus sunt Aberdeen, Banff, Kincardine şi desigur Angus. Aceste comitate se află la Marea Nordului, se întind spre interiorul ţării şi au ţinuturi înalte sau muntoase. Hugh Watson ( 1789 – 1865 ) și William Mc. Combie ( 1805 – 1880 ) sunt considerați fondatorii de bază ai rasei. Femelele erau de diverse culori, însă taurul era negru, Watson a hotărât să aibă o rasă de culoare neagră aşa că a început să facă selecţii în această direcţie.Taurul său preferat era Old Jock 126, care a fost clasat pe locul „1” în Registrul genealogic la momentul fondării. Watson avea o vacă celebră pe nume Old Granny 125 care s-a născut în 1824 dar a fost ucisă de un fulger când avea 35 de ani .Conform rapoartelor, ea a dat naştere la 29 de viţei, dintre care 11 au fost înregistraţi în Registrul genealogic. William McCombie din „Tillyfour” este considerat cel care a păstrat şi a îmbunătăţit foarte mult rasa Aberdeen – Angus. McCombie este cunoscut pentru precauţia cu care a planificat împerecherile, managementul prudent, succesul său de neegalat la expoziţii şi în mediatizarea vitelor sale renumite. Primul transport de bovine Aberdeen Angus în Noua Zeelandă, ce conținea un singur taur şi trei vaci, a fost înregistrat în 1863.

 

 

Rasa Aberdeen Angus în România

În România rasa Aberdeen Angus a apărut prima oară în perioada anilor 1958-1961 fiind aduși tauri de reproducție pentru a fi folosiți la încrucişări industriale cu vaci slab productive din rasele locale în vederea obţinerii de hibrizi cu rezultate bune pentru producţia de carne. Primul transfer de embrioni a fost realizat în anul 2000 la ferma Zănești  a  celor de la TCE 3 Brazi Piatra Neamț. Au fost sincronizate vitele din rasele Bălțată Românească, Holstein și Brună, iar embrionii au fost aduși de către Dr. Popescu Alexandru, Dr. Parchițianu Ioan Vasile și Prof. Robertson  din Statele  Unite ale  Americii. Acestea au fost doar două inițiative fără continuitate pentru rasa Aberdeen Angus în România. În decursul anului 2008, a avut loc primul import masiv de taurine din rasa Aberdeen Angus din Germania. A fost vorba de un grup de 120 de juninci, care și-au găsit noul adăpost la o fermă nou înființată lângă Sibiu. Din cauza fluctuației și în general scăderii prețului litrului de lapte, mulți fermieri au început să opteze ulterior pentru încrucișări și cumpărări de taurine din rasa Aberdeen Angus. Suprafețele mari de pajiști naturale, clima, relieful, variația precipitațiilor, solul, calitatea furajelor,  sunt unele din marile atuuri ale României de a crește o asemenea rasă de calitate în sistem extensiv.

 

Asociația Aberdeen Angus Romania are în prezent peste 1450 de membri din toate regiunile țării care dețin peste 120.000 de bovine din rasa Aberdeen Angus având  la bază principalii crescători de taurine din rasa Aberdeen Angus din România.