Importanța și procedurile Controlului Oficial al Producției (C.O.P.)

Odată cu perioada finală a primului semestru de cântăriri pe teren, din 2018 și înainte de pauza de două luni dinaintea reluării controlului oficial periodic pentru semestrul 2, reamintim fermierilor importanța C.O.P.-ului și procedurile de realizare a acestuia.

 

Ce înseamnă C.O.P.-ul:

  • Cântărirea taurinelor de carne de către o asociație omologată
  • Calcularea evoluției performanțelor acestora la diferite vârste de tineret
  • Evaluarea genetică a taurinelor în funcție de evoluția sporului mediu zilnic la diferite vârste

 

Obiectivele C.O.P.

  • Organizarea regional-teritorială a Controlului Oficial al Producției
  • Lărgirea bazei de selecție, estimarea valorilor de ameliorare și aplicarea programului de ameliorare cu ajutorul performanțelor taurinelor calculate de departamentul de C.O.P.
  • Îmbunătățirea managementului fermelor prin dezvoltarea infrastructurilor și condițiilor de creștere a taurinelor

 

Pentru a interpreta creșterea unui animal este necesar să se obțină o greutate pentru anumite vârste de referință cum ar fi înțărcarea sau intrarea la reproducție. Aceste vârste de referință sunt predefinite și caracterizează  anumite faze de dezvoltare identificate și standardizate. Astfel greutățile prioritare pentru rasa Angus sunt cele obținute la vârstele de 7 luni și 12 luni.

 

Pentru o bună desfășurare a procesului periodic de cântărire a animalelor, fiecare fermier trebuie să dispună de dotările minime. Un echipament de prindere și ghidare a animalelor este necesar astfel încât fiecare fermier să pregătească dinainte animalele, într-o zonă accesibilă remorcii cu cântar, pentru cântărirea ce se efectuează la data stabilită, conform graficului C.O.P. În cazul în care această minimă organizare nu este respectată de fermier, bovinele nu vor beneficia de Certificate de Origine din cauza imposibilității de realizare a cântăririi. În acest caz la fața locului se va întocmi un proces verbal privind nerespectarea obligaților de facilitare a procesului de cântărire a animalelor iar suma achitată pentru aceste servicii nu va fi restituită.

 

Asociația Aberdeen Angus Romania este acreditată pentru C.O.P.-ul de carne și singura conducătoare a Registrului Genealogic pentru rasa Aberdeen Angus din Romania. De două ori pe an, reprezentanții Asociației vizitează fiecare fermă membră pentru efectuarea cântăririlor, concomitent, pe trei trasee împărțite pe regiuni geografice. În cadrul AAARO sunt la momentul de față 620 de ferme cu un efectiv de 35.000 de capete de pe tot teritoriul României. Acestea reprezintă 85% din total efectiv Aberdeen Angus la nivel național.

Aberdeen Angus folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.

Află mai multe