Breedplan

Breedplan este un sistem modern de evaluare genetică a taurinelor specializate pentru producția de carne destinat crescătorilor. Acest program a fost dezvoltat în Australia dar are clienţi în întreaga lume.  Sistemul oferă posibilitatea celui care îl folosește să își accelereze progresul genetic al animalelor, să-și intensifice procesul de reproducție, să crească productivitatea și să crească valoarea animalelor de reproducție.

 

Acest sistem de evaluare este foarte benefic pentru că fiecare țară (asociație) membră trimite informațiile colectate de departamentul de C.O.P. către echipa din Australia unde sunt calculate valorile de ameliorare . Aceste performanțe sunt ulterior comparate cu media performanțelor taurinelor din rasa Aberdeen Angus la nivel mondial.

 

Breedplan folosește cel mai avansat sistem de estimare a valorilor de ameliorare a unui animal bazat pe metodologia liniară de calcul B.L.U.P.(best linear unbiased prediction) pentru o serie de trăsături înregistrate cum ar fi greutatea la naștere, greutatea la diferite vârste, trăsături ale carcaselor și trăsături legate de reproducție.

Breedplan înseamnă precizie în deciziile de selecție,  atunci când este înţeles şi folosit, fiind un ajutor semnificativ pentru decizia crescătorilor de bovine de a selecta animalele cele mai performante respectând obiectivele din programul de ameliorare.

 

La ora actuală este cel mai popular sistem întâlnit și utilizat cu mare succes în țări precum Australia, Noua Zeelandă, Namibia, Thailanda, Philipine, SUA, Canada, UK, Ungaria, America de Sud și Africa de Sud.

 

Asociația Aberdeen Angus Romania are dorința și a început demersurile pentru a deveni membru oficial al Breedplan-ului.