Subvențiile APIA – Ghid complet pentru fermierii români

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este o instituție extrem de importantă pentru buna funcționare a fermelor din România. Aceasta se află în subordinea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, iar din anul 2007 alocă fonduri europene pentru fermieri. Concret, producătorii locali primesc subvenții APIA sub formă de plăți directe la hectar, gestionarea întregului proces realizându-se cu ajutorul Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS).

APIA se ocupă și de sistemul de certificate de export-import, unde oferă garanții și elaborează sau implementează strategii pentru a facilita aplicarea unor legi din sistemul de intervenție în cazul unor produse provenite din agricultură.

Criterii de eligibilitate pentru subvențiile APIA – SCZ bovine de carne

Deții o fermă și ai nevoie de subvenții APIA pentru a-ți crește producția? Iată care sunt criteriile de eligibilitate! În primul rând, un fermier are obligativitatea de a se înscrie în Registrul unic de identificare, unde administrator este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). De asemenea, este necesar să respecte cerințele autorităților și să depună la termen o cerere unică pentru a efectua plata către instituție.

Prin urmare, subvențiile APIA se acordă producătorilor locali pentru culturi agricole, livezi, creștere de animale sau agricultură ecologică, printre altele. Fie că ești persoană fizică sau juridică, ideal este să desfășori o activitate agricolă și să deții suprafețele de teren sau animalele, după caz.

Un alt criteriu de care trebuie să ții cont este acela că terenul agricol trebuie să fie de cel puțin 1 hectar, iar suprafața unei parcele agricole de cel puțin 0,3 ha, potrivit articolului 8 din OUG 3/2015. Aceeași suprafață, de 0,3 ha, este impusă pentru livezi, culturi de hamei, vii sau pepiniere, iar parcela să fie de minim 0,1 ha.

Din punct de vedere administrativ, APIA impune mai multe reguli pentru a acorda fonduri europene. În primă instanță ai nevoie de declararea calității de fermier. Toate datele de contact trebuie depuse într-un dosar special, care ulterior va fi trimis către APIA. Orice modificare ulterioară trebuie anunțată la APIA în termen de 15 zile. În plus, datele declarate în formularul de cerere vor fi introduse în baza de date a Sistemului Integrat de Administrare și Control, unde vor fi verificate de inspectorii APIA.

Dacă ești crescător de vaci pentru carne și vrei să aplici pentru subvențiile SCZ (sprijin cuplat zootehnic), e nevoie să îndeplinești următoarele criterii: 

  • Trebuie să deții minimum 10 și maximum 250 de bovine, din rasa Aberdeen Angus;
  • vacile din rase de carne și/sau metis cu rase de carne să aibă vârsta maximă de 12 ani, iar taurii din rase de carne maximum 6 ani;
  • vacile din rase de carne și/ sau metis cu rase de carne să aibă un produs înregistrat până la vârsta de 48 de luni;
  • vacile din rase de carne și/ sau metis cu rase de carne, nu vor primi spriin cuplat pe toată perioada de exploatare dacă timp de 24 de luni nu au nici un produs înregistrat; Excepție fac vacile care au provenit din import sau care își au originea în țara natală;
  • animalele pentru care se solicită trebuie menținute 4 luni de la data limită de depunere fără penalizări, în cadrul exploatației.

Totodată, va mai trebui să completezi și să actualizezi registrul individual al exploatației cu cod ANSVSA, în conformitate cu prevederile sanitar-veterinare pentru a identifica și înregistra bovinele pe care le deții.

Nu în ultimul rând, APIA îți va solicita controale pentru a urmări cum ai folosit banii în scopul modernizării crescătoriei. La dispoziția ta se va pune și aplicația GIA, pe care inspectorii o folosesc pentru a identifica suprafețele agricole sau parcela. Totodată, ai obligativitatea de a furniza la timp informațiile solicitate de APIA.

Procesul de aplicare pentru subvențiile APIA

Pentru a beneficia de subvențiile APIA ai nevoie, în primul rând, să-ți deschizi un cont bancar. Urmează să completezi o cerere unică de plată conform instrucțiunilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), regăsite în cererea tip. Urmează să depui documentația necesară și dovada unui cont bancar. Cererea de plată se face electronic, prin accesarea unei aplicații – IPA Online. Dosarul tău va fi aprobat după ce va fi analizat de un inspector APIA la un sediu local sau județean al instituției.

În funcție de răspunsul primit de la APIA va trebui să contactezi reprezentanții băncii pentru a furniza documentele necesare analizei creditului, care se obține pe baza adeverinței provenite din partea instituției sau a cererii depuse. Banca va aproba sau respinge creditul. Dacă răspunsul este pozitiv, atunci vei semna contractul de credit și vei putea încasa banii în contul tău.

Așadar, dosarul trebuie să conțină, în cazul în care ești persoană fizică, un act de identitate (buletin sau pașaport), dovada unui cont bancar activ și contractul de societate. În cazul persoanelor juridice mai este nevoie, pe lângă documentele deja menționate, și de actele care dovedesc forma de organizare și numirea/desemnarea administratorului (Actul constitutiv, de exemplu), plus documente care să dovedească înregistrarea fiscală (certificatul de înregistrare de la Registrul Comerţului, de exemplu).

Beneficiile subvențiilor APIA 

Subvențiile vizează creșterea viabilității fermelor stabilizarea veniturilor fermierilor și creșterea gradului de reziliență a exploatațiilor agricole prin acordarea unor plăți unice cuplate pe producție pe cap de animal eligibil.

A comercializa cea mai bună carne de vită implică un proces complex și dificil, așa că subvențiile APIA contribuie la modernizarea și crearea unui loc optim pentru ca animalele de carne să beneficieze de un spațiu generos pentru a se hrăni. Carnea provenită de la aceste bovine de rasă trebuie să fie una fragedă, suculentă și gustoasă. Ai șansa să le oferi acestor animale condiții foarte bune de trai, iar în timp vei primi răsplata cuvenită din partea clienților care vor fi satisfăcuți de produsele pe care le vinzi.

Surse: agro.basf.ro, agrointel.ro, bcr.ro