10 Întrebări despre rasa de vaci Aberdeen Angus?

Rasa de vaci Aberdeen Angus este recunoscută ca una dintre cele mai emblematice și valoroase rase de bovine la nivel global. Cu origini în pitoresca Scoție, această rasă și-a câștigat renumele datorită calităților sale remarcabile în producția de carne de cea mai înaltă calitate. Răspândindu-se pe tot globul, aceste bovine au devenit sinonim cu excelența în industria agricolă. 

În acest articol, vom povesti mai multe despre istoria bogată și caracteristicile distincte ale acestei rase de bovine, care a devenit de-a lungul anilor un pilon al industriei agricole din întreaga lume.

 1. Care este originea rasei Aberdeen Angus?

Rasa Aberdeen Angus provine din nord-estul Scoției, din regiunile Angus și Aberdeenshire, în care a început și dezvoltarea acesteia în secolul XVIII-lea. Pe atunci, în aceste zone existau deja foarte multe rase de bovine, însă localnicii își doreau crearea unei rase superiore care să îmbine calitatea cărnii cu adaptabilitatea la condițiile aspre de mediu.

Din acest motiv, s-a început selectarea și încrucișarea foarte atentă a vacilor locale, precum cele din rasa Scotch Band și Angus Old. Procesul acesta a fost unul foarte riguros, scopul său fiind obținerea trăsăturilor ideale în ceea ce privește dimensiunea, calitatea cărnii, adaptabilitatea și capacitatea maternă.

2.Când a apărut Aberden Angus în România?

Rasa Aberdeen Angus a fost adusă inițial în anii 1958-1961, cu scopul de a fi încrucișate cu taurii de producție importați și vacile din rasele locale, cu randament scăzut în producția de carne. Primul transfer de embrioni a avut loc în anul 2000, la ferma Zănești a TCE 3 Brazi Piatra Neamț. Procesul a presupus împreunarea vitelor din rasele Bălțată Românească, Holstein și Brună, embrionii fiinf importați din Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, această inițiativă nu a oferit continuitate și rasei Aberdeen Angus.

Ulterior, în 2008, a avut loc primul import masiv de taurine din această rasă, provenite din Germania. Un grup de 120 de juninci a fost adus și stabilit într-o fermă nou înființată lângă Sibiu. Din cauza declinului prețului laptelui și a altor factori, mulți fermieri au optat treptat pentru încrucișări și achiziții de taurine din rasa Aberdeen Angus. Resursele naturale abundente ale României, precum suprafețele mari de pajiști, clima variată și calitatea solului, au făcut ca țara noastră să fie extrem de potrivită potrivită pentru creșterea acestei rase în sistem extensiv.

3. Care este diferența dintre Black Angus și Red Angus?

Acestea sunt două tipuri diferite de bocine ale rasei Aberdeen Angus, diferența principală fiind dată de culoarea blănii. Black Angus are blana de culoare neagră, în timp ce Red Angus are o nuanță de roșu în blană. Cu toate acestea, ambele varietăți împărtășesc aceleași caracteristici superioare în ceea ce privește calitatea cărnii.. De asemenea, atât Black Angus, cât și Red Angus, sunt recunoscute pentru rezistența la condiții diverse și pentru productivitatea lor,  aspecte care aduc beneficii semnificative în industria cărnii.

4.Ce este special la această rasă de vite?

Rasa de vaci Aberdeen Angus s-a impus ca un adevărat standard în industria cărnii, datorită calității sale superioare. Caracterizată de o textură fină, marmorare uniformă și un gust bogat și intens, carnea provenită de la aceste animale satisface chiar și cele mai exigente așteptări gastronomice. 

Un alt aspect important care adaugă o valoare distinctivă acestei rase este adaptabilitatea sa remarcabilă la diverse medii și condiții de creștere. Aberdeen Angus se dovedește rezistentă și eficientă în producția de carne de înaltă calitate, indiferent de condițiile climatice sau de resursele disponibile. Această capacitate de adaptare face ca rasa să fie preferată în numeroase regiuni ale lumii, contribuind la o producție eficientă și sustenabilă de carne premium. 

5. Cât trăiește o vacă adultă din rasa Angus?

O vacă adultă din rasa Angus poate trăi în medie între 10 și 15 ani, în funcție de îngrijirea și condițiile de mediu în care este crescută. Îngrijirea adecvată și condițiile optime de trai pot influența durata vieții acestor bovine, asigurarea unui mediu propice fiind extrem de importantă pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a acestora.

6.Cât cântărește o vacă adultă din rasa Angus?

Greutatea unei vaci Aberdeen Angus

O vacă adultă poate cântări între 550 și 800 de kilograme, în funcție de sex, vârstă și alți factori genetici și de mediu. Caracterizate de mușchi bine dezvoltați și o distribuție echilibrată a grăsimilor, aceste animale produc carne de o textură și savoare remarcabile.

7. De ce carnea de vită Black Angus este mai scumpă decât carnea de vită obișnuită?

Carnea de vită Black Angus este considerată mai scumpă datorită calității sale superioare. 

Această rasă este crescută și alimentată în mod corespunzător pentru a asigura o marmorare uniformă și un gust bogat, al cărnii, caracteristici esențiale pentru experiența culinară deosebită oferită consumatorilor. Această atenție la detalii și standardul ridicat al calității se reflectă în prețurile mai ridicate, care sunt oglinda investiției și dedicării producătorilor pentru a oferi cea mai bună carne posibilă.

8.Care este secretul obținerii de carne de vită marmorată?

Obținerea unei carne de vită marmorată de înaltă calitate implică un proces atent, bazat pe selecția genetică a animalelor pentru predispoziția către marmorare și o alimentație echilibrată. Alegerea meticuloasă a trăsăturilor genetice favorabile contribuie la textura și gustul deosebite ale cărnii, în timp ce alimentația controlată promovează dezvoltarea armonioasă a masei musculare și depunerea precisă a grăsimii în țesuturile musculare. Această combinație de factori esențiali asigură că rezultatul final este o carne de vită marmorată, suculentă și savuroasă.

9. Maturarea cărnii de vită Angus – Proces biochimic sau macrobiologic?

Procesul de maturare a cărnii de vită Angus este un amestec complex de procese biochimice și macrobiologice. Pe măsură ce enzimele naturale din carne își fac efectul, fibrele musculare și grăsimile se descompun, contribuind semnificativ la îmbunătățirea texturii și a gustului cărnii. Această maturare atent gestionată adaugă profunzime și complexitate aromei, transformând carnea într-o experiență gustativă superioară. Procesul meticulos evidențiază angajamentul față de calitate și gust, conferind cărnii de vită Angus o savoare inconfundabilă

10.Care sunt principalele beneficii ale consumului de carne de la vita Angus, pentru sănătate?

Carnea provenită de la vita Aberdeen Angus este recunoscută pentru conținutul său bogat în proteine de înaltă calitate, esențiale pentru dezvoltarea și menținerea sănătății țesuturilor musculare. Această caracteristică o face o opțiune preferată pentru cei care caută să își optimizeze aportul proteic în dietă. În plus, carnea Angus furnizează o gamă variată de nutrienți esențiali, precum fierul, zincul și vitaminele din complexul B, care contribuie la funcționarea optimă a organismului și la menținerea sănătății generale. Prin includerea acestei cărnii în dietă, consumatorii pot beneficia nu doar de o sursă de proteine esențiale, ci și de aportul nutritiv valoros, susținând astfel un stil de viață sănătos și echilibrat.

Asociația Aberdeen Angus Romania este prima asociație din țară acreditată pentru Controlul Oficial al Producției la taurinele specializate pentru producție de carne?

Aberdeen Angus Romania se distinge ca prima asociație din țară care a obținut acreditarea pentru Controlul Oficial al Producției la taurine specializate în producția de carne. Această realizare reprezintă un semn elocvent al angajamentului și standardelor excepționale impuse de noi în promovarea și dezvoltarea rasei Aberdeen Angus în România. Acreditarea subliniază dedicarea pentru asigurarea calității superioare a producției, consolidând reputația rasei în țară. 

Prin participarea la acest program de control oficial, membrii asociației noastre demonstrează nu doar devotamentul față de creșterea animalelor de cea mai înaltă calitate, ci și contribuția lor activă la stabilirea unor standarde ridicate în industria producției de carne. Astfel, Aberdeen Angus Romania se impune nu doar ca o asociație pionieră, ci și ca garant al excelenței în sectorul agricol românesc.