AgroInfo: „EXPLOZIV! Declarația NECENZURATĂ a ministrului AGRICULTURII despre ce se întâmplă cu PLATA SUBVENȚIILOR!”
MARCA AGROINFO. Așa cum v-am obișnuit, AGROINFO inserează integral declarațiile făcute de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, fără să le cenzureze, fără să intervină ochiul critic al jurnalistului. De data aceasta, ministrul Irimescu vă dezvăluie, fără fereală, ce se întâmplă cu plata subvențiilor pe 2015. Personajele care pun piedică banilor și cum a frânat plata fostul șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Citiți că merită!
ÎMI VENEA SĂ O ARUNC PE GEAM!
Prin natura mea sunt un om corect și cinstit, nu-mi place să mint și prefer să spun adevărul, să fiu criticat pentru adevăr decât să fiu criticat că am mințit. Și vă spun în câteva cuvinte. Sigur s-au făcut greșeli, s-a semnat cu SIVECO în 30 iulie (anul trecut, 2015 n.r.) contractul. Deci, ei aveau nevoie măcar de un an de zile să aplice noua Politică Agricolă Comună. Să nu uităm niciodată că la nivel de Uniune Europeană, am fost luni la Consiliul de miniștri de la Bruxelles, din 28 de state membre, 27 inclusiv România, au întârzieri la plăți datorită faptului că e o nouă politică agricolă comună care a introdus multe aspecte complexe. Din cauza aceasta, sigur că și pregătirea plăților și plata efectivă durează mult mai mult. Nu doar în România. E adevărat că odată tot modulul celebru realizat, nu mai sunt probleme. Pe 2016 sper că nu vor mai fi probleme.
Dar pe 2015 am pornit cu o mare întârziere. Pentru că sistemul este interactiv, ca să înțelegeți. Deci, APIA dă datele, SIVECO le prelucrează și face modulul care reușește după aceea să ducă ordinele de plată și plata către dumneavoastră. Deci, cei doi lucrează împreună. Și când i-am întrebat, când puteți începe plățile? Pe 27 aprilie. Și eu am spus: exclus așa ceva! Haideți să găsim soluții. Și mai este o bombă mare. Este vorba despre ce? Curtea de Conturi care, din păcate, aici, în opinia mea, a făcut o mare greșeală, a zis: SIVECO să raporteze în 6 săptămâni, un evaluator extern, ce o să facă la fiecare modul, la fiecare linie de contract, la fiecare schemă. Avem 89 de scheme față de 21 de scheme câte existau în 2014 ca să aveți idee, de 4 ori mai multă muncă.
Ce trebuie să facă? Vă imaginați că SIVECO, în detaliu explică, de 6 săptămâni, ce va face. Pe fiecare contract în parte, 89 de scheme, 89 de contracte. Și în momentul în care a finalizat cele 6 săptămâni, un evaluator extern spune: da, prețul este corect pe ce ai stabilit tu aici și atunci se încheie contractul. Ca să câștigăm 3 săptămâni și să zicem 8 aprilie, cum am anunțat și ne-am ținut de cuvânt, zic: nu știți cum este prețul pe ora de IT, de programare soft? Ba da. Atunci faceți un precontract, îl semnați cu noi și în continuare vă raportați și vine un evaluator extern și confirmă suma ulterior. Așa am făcut.
Nu a durat multe zile și vine o doamnă în control financiar preventiv, pentru că așa sunt funcționarii noștri, sunt cu frâna trasă la maxim, și zice: domnule Irimescu, puteți să mă dați și afară, eu nu sunt de acord cu asta și nu semnez pentru că, în procedură, nu e prevăzut așa ceva. Îmi venea să o arunc pe geam din birou, sincer! Am spus: doamnă, vedeți ușa? Ieșiți mai repede până mă pot stăpâni! Sincer! Și atunci, am zis ce e de făcut ca să câștigăm acele zile, din 27 aprilie în 8 aprilie? Și am stabilit cu SIVECO, și ei au fost de acord și au fost alături de noi, ca să înceapă lucrările, să începem în 8, dar să fie câteva zile în plus și după 30 iunie (termenul inițial până la care se puteau plăti subvențiile agricole pe 2015 n.r.). Am respectat data de 1 martie de depunere a plăților, am simplificat bine, foarte bine, știți lucrurile și a venit data de 8 aprilie, am început plățile. Se apropia data de 25 mai când trebuiau să se finalizeze lucrurile și pentru zootehnie, sectorul pentru care toată lumea așteaptă banii acum.
IRIMESCU ĂSTA E UN MINCINOS!
Aceeași celebră doamnă vine cu câteva zile înainte de 25 mai și zice, – având în vedere că SIVECO, cu ce stabilisem noi să câștigăm zilele alea, – zice: se întinde după 30 iunie, dacă vor fi penalizări, pentru că legislația europeană prevede așa: plățile se efectuează între 1 decembrie și 30 iunie anul viitor, după 30 iunie încep penalitățile lună de lună, astfel încât în noiembrie toți banii se dau de la bugetul național, fermierul nu este afectat, dar penalitățile se suportă de la bugetul României. Și zice: tot ce se întinde după 30 iunie ca subvenție să plătească SIVECO! Și nu a vrut să mai semneze niciun contract doamna respectivă.
Din păcate, și o spun aici, cât poate să rămână între noi, și directorul de la vremea respectivă (directorul general APIA era la vremea respectivă Ioan Merca n.r.), pe care eu l-am susținut, a preluat această idee proastă și 3 săptămâni nu s-a mai semnat niciun contract. Și atunci, sigur că dumneavoastră spuneți: Irimescu ăsta e un mincinos, a zis 25 mai și nu a început! Dar eu vă explic ce s-a întâmplat. Sigur, am mințit pentru că așa mi s-a spus, înțelegeți?
Dar care a fost șansa? Că ar mai fi durat în afară de cele 3 săptămâni, dar șansa a fost că întârzierea plăților în toate statele membre a condus la decizia, la nivel european, ca plățile să se facă fără penalizare până la 15 octombrie. Doamne ferește, eu nu vreau să merg până atunci, am adoptat decizia să mergem până-n 30 septembrie. De ce? Pentru că, întotdeauna, rămân pe toamnă, măcar 20-30 (fermieri n.r.), care au probleme de erori, plăți multiple, sancțiuni multianuale, dar sigur vor ajunge până atunci. Când am spus lucrul ăsta, sigur că presa a sărit se vor face plăți până-n toamnă. Plățile se fac și acum.
CE URMEAZĂ LA PLATĂ?
Și că am ajuns la plăți, să vă spun exact care este situația în acest moment. Deci, plățile pe suprafață, au fost 943.000, nu mai sunt…De fapt, altfel să spun. În control, pentru că cei în control au fost afectați și nu și-au primit banii, au fost 56.000 din ei, 43.000 au primit banii, 13.000 sunt în proces de primire a banilor. 11.500 se procesează și se plătește, sigur, eu nu sunt mulțumit de viteza cu care se plătesc, dar mi s-a explicat că sunt probleme, sunt blocaje, sunt erori și trebuie clarificate, de aceea mai durează la ei. Multă lume m-a sunat: domle, am fost în control, dar eu nu am primit banii și ai spus că se dau. Da, dar pe măsură ce se clarifică se dau și acești bani. Vin zi de zi, dar repet, eu nu sunt mulțumit de viteza cu care se reușește deblocarea sistemului. Ca sumă nu sunt mulți cei care sunt în control.
Apoi, sunt ajutoarele naționale de tranziție (ANT) care sunt bani românești și pe care eu, Irimescu, i-am obținut la Bruxelles și tocmai ca să vin cu o suplimentare de 200 de milioane în 2015 de la bugetul național, ca să vin la dumneavoastră cu bani suplimentari.
Ei, ce se întâmplă cu ANT? Datorită întârzierii de care vă spuneam, doamna celebră din APIA, de la controlul financiar preventiv, am ajuns ca pe ANT 7 vaca de lapte și ANT 8 vaca de carne să plătesc, la această oră, circa 25 de milioane de euro, dar sunt încă pe ANT-uri, 7,8 și 9 ovine avem 200 de milioane de euro. Deci, sunt bani mulți. Deci, eu nu pot să fiu mulțumit doar cu 25 de milioane plătiți. Pentru că mult până la sfârșitul lunii, nu mai este. Mi s-au dat asigurări că odată procesul startat va merge din ce în ce mai repede și asta se vede.
DAU CU VOI DE TOȚI PEREȚII!
Dar și aici colegii din APIA au mai găsit o chestiune, de care spunea și domnul Baciu (Laurențiu Baciu, lider LAPAR n.r.): voi, APIA, nu aveți voie să interpretați. Avem Ministerul și avem pe doamna director aici, de la sectorul special care dânșii interpretează legislația europeană. A venit domnul director nu știu care, nu vreau să-i spun numele ca să nu-l înjure toată lumea, și a zis: ia să facem noi trasabalitatea și le-a cerut la oamenii cu vacile să spun încă o dată câte vaci au când ANT se dă pe bază de dată de referință, 31 ianuarie 2013. Ei, a bulversat iarăși toată lumea.
I-am chemat la mine în birou și zic: Dau cu voi de toți pereții! Din momentul ăsta, dați dispoziție, nu se mai cere acest lucru! Că nu e cerut de nimeni, dar inventăm noi, avem imaginația asta extraordinară, hai să mai băgăm ceva, să-l omorâm pe bietul fermier. Acesta este cu ANT 7 și 8, repet, care sunt în desfășurare și intră banii, se lucrează sâmbăta și duminica, se lucrează în două schimburi. Am pus presiune mare pe Agenția de Plăți și sper că reușim cât mai curând să avem ANT-urile finalizate.
La ovine, am câștigat, în sfârșit cu presiunea mare pe care am pus-o, două zile, de astăzi (vineri, 22 iulie n.r.) s-au băgat în procesare. Deci, practic, săptămâna viitoare se vor emite ordinele de plată. Numai că trebuie să știți un lucru, fiind pe bani naționali mai intervin 2,3 până la 4 zile întârziere pentru că procedura e așa: APIA cere Ministerului, Ministerul cere Finanțelor, Finanțele transferă banii la Minister, Ministerul la APIA. Asta este, din păcate. Asta e procedura și nu avem ce face.
Sigur că l-am trimis pe domnul celebru Moldovan ( ??) care e isteț și descurcăreț să grăbească procesul și a reușit și la 2,3 zile să asigure. Deci, pe ANT-uri, acum 3 zile, a venit de la Finanțe și a plătit 49 de milioane de lei pe cele două ANT-uri. Dacă la începutul săptămânii viitaoare (săptămâna aceasta n.r.) începe emiterea ordinelor de plată pe ANT 9 ovine, nu veți primi banii înainte de sfârșitul săptămânii viitoare datorită faptului că trebuie rulați banii de la Ministerul Finanțelor și prin Ministerul Agriculturii la APIA.
Ministrul agriculturii a dezvăluit toate aceste amănunte surprinzătoare despre ce se întâmplă, de fapt, cu banii fermierilor români, la întâlnirea pe care a avut-o cu crescătorii de ovine la Sibiu. Evenimentul s-a desfășurat pe 22 iulie 2016.