Condiții de eligibilitate pentru S.C.Z. 2022

Conform Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 46 din 28.02.2022 care modifică Ordinul de Ministru 619/2015 pentru depunerea cererilor unice de plată necesare obținerii SCZ-ului pentru bovine de carne, taurinele trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Se poate solicita S.C.Z. pe beneficiar (PFA,CUI,CNP etc.), pentru fermele cu un efectiv de minimum 10 capete și maximum 250 de capete de taurine eligibile din rasa Aberdeen Angus și/sau metis cu rasa Aberdeen Angus;
  • La S.C.Z. sunt eligibile vacile din secțiunea principală , vacile din secțiunea suplimentară și taurii din secțiunea principală.
  • Pentru a beneficia de S.C.Z., vacile de carne din secțiunea principală (vaci rasă curată) trebuie să aibă vârsta de maximum 12 ani și să fie deținute de beneficiar cel puțin o perioadă de 6 luni după data de referință a  depunerii cererii unice de plată (la categoria vaci se încadrează femelele cu minim o fătare înregistrată).
  • Pentru a beneficia de S.C.Z., vacile de carne din secțiunea suplimentară (vaci metise cu rasa Aberdeen Angus F1, F2, F3), trebuie să aibă vârsta de maximum 12 ani și să fie deținute de beneficiar cel puțin o perioadă de 6 luni după data de referință a  depunerii cererii unice de plată (la categoria vaci se încadrează femelele cu minim o fătare înregistrată). Acestea nu trebuie să fi beneficiat de S.C.Z. pentru vacile de lapte. 
  • Pentru a beneficia de S.C.Z., taurii de reproducție  trebuie să aibă vârsta de maximum 6 ani și să fie deținuți de beneficiar cel puțin o perioadă de 6 luni după data de referință a  depunerii cererii unice de plată.

IMPORTANT!

– Adeverințele eliberate de Asociația Aberdeen Angus România nu mai trebuie vizate de către Oficiile Județene de Zootehnie.

–  Taurinele pentru care nu s-au trimis notificări (anexe) sau nu au fost introduse online în “BIDAA- Baza    Informatică de Date Aberdeen Angus”, nu veți primi adeverința necesară pentru S.C.Z. 2022.

– Toate animalele înscrise / înregistrate în registrul genealogic trebuie să respecte următorii parametri:

Parametru reproducțieNumăr de zile
Durata minimă gestație la taurine263
Durata maximă gestație la taurine297
Număr minim de zile între 2 fătări consecutive – calving interval305
Diferența minimă dintre vârsta mamei și a vițelului720
Diferența minimă dintre vârsta tatălui și a vițelului720
Durata ciclului sexual minim18
Durata ciclului sexual maxim28

– Solicitarea pentru adeverință se trimite către asociație până în data de 15 aprilie 2022, pe adresa de e-mail office@aberdeenangus.ro.

– La data eliberării adeverinței pentru S.C.Z., fermierul are obligația de a avea toate facturile achitate la zi.

–  Solicitarea pentru adeverință o puteți descărca de aici.

Aberdeen Angus folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.

Află mai multe