Importanța Certificatelor de Origine

 

Fiecare animal, indiferent de specia din care face parte, are nevoie de un set de documente care îi atestă originea și proveniența. Printre cele mai importante documente se regăsesc: pașaportul, Certificatul de Origine, documente de montă naurală/însămânțare artificială, registrul de fermă, documente care confirmă starea de sanatate a animalului etc.

 

Chiar dacă pașaportul eliberat de autoritatea competentă (Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) ne arată câteva date despre animal (crotaliu, data nașterii, data primei identificări) și despre proprietarii lui (datele transferurilor de pe o exploatație pe alta, codurile de exploatație pe care a fost animalul, numele proprietarilor și date de identificare ale acestora), Pedigree-ul vine în completarea acestuia cu date particulare despre fiecare animal și despre originea acestuia.

 

În acest document apar date suplimentare și de mare importanță precum: apartenența la rasă, numele animalului, greutatea la naștere, culoarea (în cazul rasei Aberdeen Angus), încadrarea într-o secțiune a Registrului Genealogic din care animalul face parte, greutățile de referință (7 și 12 luni) și sporurile medii zilnice aferente, note primite la bonitare și date despre părinți și bunici, în unele cazuri chiar străbunici. Toate aceste date arată că animalul provine dintr-un mediu controlat în care se încrucișează animale cu genetică controlată conferindu-i acestuia valoare și direcția în care va merge ca animal: de reproducție sau de producție.

 

Certificatul de Origine este un document important care crește valoarea unui animal dat spre vânzare. De asemenea este un criteriu eliminatoriu la accesarea subvențiilor oferite de stat și de Uniunea Europeană.