Soluţii pentru crescătorii de bovine din Maramureş: Vaca de carne

Crescătorii de vaci din judeţul Maramureş trebuie să se adapteze la cerinţele pieţei interne îndreptându-şi atenţia doar spre rasele care se pretează la geografia terenului şi la condiţiile de furajare existente, precum şi la realizarea de profit, este concluzia unei reuniuni desfăşurată în 3 iulie 2014, la care au fost prezenţi peste 50 de zootehnişti din judeţ.

 

Aceştia au analizat, împreună cu specialiştii Oficiului de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie din judeţul Maramureş, cu reprezentanţii Asociaţiei Aberdeen Angus România – Sibiu şi cu prefectul judeţului, Anton Rohian, posibilitatea adaptării unei rase de vaci care poate face faţă condiţiilor specifice zonei de munte şi şes, dar şi a posibilităţii de desfacere a produsului finit pe piaţa locală şi regională.

 

Bruna de Maramureş: O rasă perfect adaptată, dar cu efective prea puţine

 

Maramureşul deţine încă aproape 300.000 ha de păşuni în zonele de munte şi şes, încă avem un potenţial pe care-l putem exploata, însă trebuie să gândim economic paşii care-i facem pentru a avea un folos din toată muncă. A încerca să readucem în fermele zootehnice rasa Bruna de Maramureş e un lucru aproape imposibil pentru că nu cred să mai găsim cel puţin 50 de juninci în tot judeţul din această rasă, care până în urmă cu 24 de ani a fost una dintre rasele perfect adaptate condiţiilor climaterice dure din aici. Cred că trebuie să ne repunem rapid pe o direcţie viabilă care să ne scoată din actualul blocaj. A merge pe rase ce nu aduc eficienţă şi a nu realiza tendinţele actuale înseamnă pierdere de vreme şi o piaţă care va fi ocupată de alţi operatori economici”, a spus prefectul Anton Rohian, de profesie inginer zootehnist.

 

„Munca multor fermieri din România se blochează la valorificarea producţiei”

 

La rândul său, Florin Lazăr, proprietarul unei ferme de vaci, al unui lanţ de mici magazine şi a unui abator, a spus că munca multor fermieri din România intră în blocaj în momentul când trebuie să-şi valorifice produsele – lapte, carne, pe piaţa locală şi cea regională din cauza marilor retalieri, magazinelor mari şi medii care preferă importurile.
„Fermierii se zbat, fac eforturi deosebite pentru a creşte animalele, dar în momentul în care încearcă să-şi valorifice carnea şi laptele în piaţă, întâmpină obstacole aproape de netrecut. Puţini sunt cei care ajung să vândă spre un supermarket, aşa că trebuie să găseşti alte căi pentru aţi valorifica producţia. Din anul 2000, de când am trecut pe vaci de rasă, adică pentru carne, au venit şi rezultatele. Cei care cred că pot avea chiar şi în fermele mici vaci şi de carne şi de lapte se înşeală, nu există aşa ceva. Rezultatele vin după multă muncă, numai dacă ştii ce anume trebuie să creşti şi cel mai important, respecţi regula de creştere. Cum din 2015 se liberalizează piaţa laptelui în Europa, nu cred că vom putea face faţă valului din alte ţări dacă nu încercăm o redresare imediată”, a spus Florin Lazăr.

Fermierul a mai spus că în privinţa intenţiei RP Chineze de a cumpăra peste 500.000 de vaci de carne din ţara noastră, acest obiectiv s-a dovedit imposibil constatându-se în urma unei verificări a fermelor că nu există animale de carne care să satisfacă solicitarea chinezilor.

 

Asociaţia Aberdeen Angus România asigură membrilor asociaţi contracte de desfacere

 

De asemenea, preşedintele Asociaţiei Aberdeen Angus România cu sediul la Sibiu, Gheorghe Budrală, a spus că există deja un număr important de vaci de carne adaptate perfect condiţiilor din România, iar celor 76 de membri asociaţia le asigură şi desfacerea direct pe piaţă.

„Avem 76 de parteneri asociaţi prin Karpaten Meat, inclusiv în judeţul Maramureş, care în total la nivelul României deţin peste 6.000 de exemplare din rasa de vaci de carne Angus. Munca noastră de atâţia ani a dovedit că această rasă s-a adaptat perfect condiţiilor din ţara noastră, îndeosebi în zonele alpine, iar din punct de vedere economic putem spune că se obţine un profit garantat dacă fermierul respectă condiţiile de creştere. La origine din Scoţia, vaca Angus este una dintre puţinele rase de carne ce putem spune că s-a aclimatizat în România. Membrilor asociaţi, adică fermierilor, le asigurăm desfacerea pe piaţă în baza unui contract care trebuie respectat de ambele părţi”, a spus Gheorghe Budrală.

 

A renunţat la o afacere cu televiziune pentru a creşte vaci de carne

 

Vasile Lupuţi, fost proprietar al unei televiziuni pe cablu sătesc din comuna Valea Chioarului, a povestit celor prezenţi că a vândut afacerea în urmă cu mai mulţi ani, iar cei 50.000 de euro obţinuţi în urma tranzacţiei i-a investit într-o fermă de 100 de vaci rasa Angus şi într-o instalaţie de panouri voltaice. El a spus că pentru îngrijirea animalelor are angajat un singur îngrijitor, iar animalele stau pe păşune, în aer liber, din primăvară până la venirea toamnei, când sunt aduse în grajduri. (Sursa: Agerpres)

Aberdeen Angus folosește cookie-uri. Continuarea navigării implică acceptarea acestora.

Află mai multe